Recensies - Spinoza

Ga naar de inhoud

Recensies

Bayle over Spinoza

Uitgever Damon
Niet Erasmus maar Pierre Bayle (1647-1706) draagt de bijnaam 'filosoof van Rotterdam'. Behorend tot de vervolgde protestantse minderheid in het absolutistische Frankrijk van Lodewijk XIV vond hij in 1681 onderdak in de vrije Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Bayle was geen academisch filosoof, maar een 'philosophe' zoals Voltaire en Diderot. Voor een breed publiek geselde hij met zijn scherpe pen vriend en vijand. Zijn eerste grote werk draagt de onopvallende titel 'Uiteenlopende gedachten naar aanleiding van de komeet'. Niettemin is het een scherpe kritiek op het bijgeloof dat men in alle bestaande godsdiensten en levensovertuigingen kan aantreffen. Slechts weinigen staan volgens de 'philosophe' open voor een redelijk onderzoek naar de eigen vooronderstellingen. De domineeszoon Bayle spaarde ook zijn geloofsgenoten niet: iets wat zij hem niet in dank afnamen.

Auteur Pierre Bayle; Vertaling: Henri Krop , Jacob van Sluis
ISBN: 9789055737406
Verschijningsdatum: 28 November 2006

Recensie door Gonny Pasman

Tekst en omslagfoto: Damon
Spinoza in het Torentje

Uitgever Wereldbibliotheek
Spinoza in het Torentje bekijkt de hedendaagse Nederlandse samenleving door de lens van Spinoza's befaamde gedachtegoed. Hoe kunnen wij en de politiek tegenwoordig nog leren van zijn werk? De tijdloosheid van zijn ideeën wordt in dit boek meesterlijk neergezet.

Dirk Noordman
(1944) is econoom en was interim-manager en penningmeester van Vereniging Het Spinozahuis. Eerder schreef hij
Spinoza as an economist
ISBN: Paperback: 9789028453166; E-book: 9789028453173
Verschijningsdatum: 9 april 2024

Recensie door Gonny Pasman

Tekst en omslagfoto: Wereldbibliotheek
Recensie door Gonny Pasman

Boek: De Natuur als Wetgever
Door: Fred Neerhoff en David Bakker
Uitgeverij: de Brouwerij
ISBN: 9789083418407
Publicatie: april 2024

Boekomslag-tekst
Benedictus Spinoza (1632-1677), filosoof van de vrijheid, was zijn tijd ver vooruit toen hij de Bijbel niet langer als het woord van God beschouwde maar als een gewoon boek ontmaskerde, geschreven door mensen van vlees en bloed. Maar hoe de moraal te funderen als heilige boeken niet langer heilig zijn? Door de Natuur te leren kennen en begrijpen, aldus Spinoza.
Dit boek schuift westerse beschavingsiconen als de godsgelovigen Erasmus en Kant terzijde en zet daar de realisten Machiavelli en Spinoza voor in de plaats. Vanuit dit perspectief komt een breed scala aan onderwerpen aan de orde zoals religie, politiek, religieus terrorisme, mensen- en dierenrechten en economie.

Naar de recensie door Gonny Pasman

Boekomslag-tekst en omslagfoto: uitgeverij de Brouwerij
Recensie door Frans Saris

Boek: Spinoza, Life & Legacy
Door: Jonathan Israel
Uitgeverij: Oxford University Press
ISBN: 9780198857488
Pagina's: 1344
Publicatie: 25 september 2023

Taal: Engels

Prof Jonathan I. Israel schreef een omvangrijk werk over het leven van Spinoza dat volgens de uitgever op een aantal punten vernieuwend is, zowel v.w.b. nieuwe bronmaterialen als v.w.b. nieuwe inzichten over Spinoza's leven, zijn gedachten en de vroege ontvangst van zijn denkbeelden.

Frans Saris, schreef een recensie t.b.v. Argus.

Naar de recensie

Omslagfoto: uitgeverij Oxford University Press
Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Spelen met waarden, betalen met gedachten
Door: Ronald van Raak
Uitgeverij: Boom
ISBN: 9789024464456
Publicatie: februari 2024

In dit prikkelende essay over publieke waarden gaat Ronald van Raak te rade bij de twee grootste filosofen uit de Nederlandse geschiedenis.
Erasmus en Spinoza zijn filosofen die in ons land lang werden gehaat, om vervolgens te worden vereerd. Denkers die in weinig opzichten met elkaar te vergelijken zijn, maar toch beiden symbolen werden van vrijheid en tolerantie. Erasmus hield tijdgenoten een morele spiegel voor in de Lof der Zotheid (1511). Spinoza beschreef in zijn Ethica (1677) een uitdagende morele filosofie.
In Spelen met waarden, betalen met gedachten onderzoekt Ronald van Raak hoe het denken van Erasmus en Spinoza tot stand kwam en welke waarden eraan ten grondslag lagen. Hij beschrijft hoe hun denkbeelden door de tijd heen werden gebruikt en wat hun filosofie kan betekenen in het huidige debat over de vraag wat ons nog met elkaar verbindt.

Naar de recensie

Tekst en omslagfoto: uitgeverij Boom
Recensie door Gonny Sakkers

Boek: De betoverde wereld van Balthasar Bekker
Door: Bart Leeuwenburgh
Uitgeverij: Boom
ISBN: 9789024446766
Publicatie: februari 2023

De Duivel, heksen, tovenaars, spoken, geesten, betoverden en bezetenen staan centraal in deze hertaalde bloemlezing uit De Betoverde Wereld.
Dit vierdelige boekwerk van de Nederlandse predikant en theoloog Balthasar Bekker (1634-1698) sloeg eind zeventiende eeuw in als een bom. Al direct na publicatie van de eerste twee delen in 1691 brak er een ware pamflettenoorlog uit.

Naar de recensie

Tekst en omslagfoto: uitgeverij Boom
Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Ken Jezelf, een openhartige filosofie
Door: Tinneke Beeckman
Uitgeverij: Boom
ISBN: 9789024439591
Publicatie: oktober 2023

Het boek Ken Jezelf is een moedige zoektocht naar zelfkennis. Daarin leidt Tinneke Beeckman de lezer langs de grootste geesten uit de filosofie en wereldliteratuur: van Socrates, Hannah Arendt en Albert Camus tot Marcel Proust en Virginia Woolf. Vertrekkend vanuit persoonlijke vragen ontdekt ze hoe hun ideeën je blik op jezelf en het leven kunnen verrijken. Beeckman wekt klassieke denkers tot leven en laat overtuigend zien hoe de filosofie juist vandaag de dag van grote waarde kan zijn.

Naar de recensie
Recensie door Jan Mendrik

Boek: Met Spinoza aan tafel
Door: Rob Beernink
Uitgeverij: Koken aan de Waal
ISBN: 9789083330709
Publicatie: 01-12-2023
Prijs: €24
Te bestellen bij: info@kokenaandewaal.nl

Rob Beernink heeft met “Met Spinoza aan tafel” een fraai vormgegeven kookboek gemaakt.
 
Rob houdt duidelijk van gasten aan tafel en van een goed gesprek. Rob heeft een kookschool en gebruikt producten uit zijn eigen tuin en verder natuurlijke vlees- en visproducten. Niks pakjes en kant en klare producten. Gewoon de eerlijke keuken zonder kunstmatige toevoegingen. Dicht bij de natuur. Dat op zich geeft al een mooie basis voor filosofische gesprekken waarin je op een zo zuiver mogelijke manier probeert te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit.

Naar de recensie
Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Bert van den Berg en Hugo Koning - De mythen van Plato
Uitgeverij: Damon
ISBN: 9789463403214

De vastgeketende mensen in de grot, de wagenmenner van de ziel, de bolletjesmensen van Aristophanes, de Nobele Leugen, het verzonken Atlantis… Plato, de filosoof die een rationele dialoog als de enige weg naar de waarheid beschouwde, is ook de auteur van meerdere fantastische verhalen die zo tot de verbeelding spreken dat ze een vaste plaats hebben gevonden in het westerse collectieve geheugen. De vertellingen moesten de denkbeelden van Plato aanschouwelijk maken en geven tot op de dag van vandaag aanleiding tot reflectie en speculatie.
Dit boek maakt de mythen van Plato weer actueel door nieuwe vertalingen van al zijn verhalen, aangevuld met essays die de blijvende kracht van Plato’s voorstellingsvermogen in bredere context plaatsen.

Op de website van Filosofie Magazine staat een interview met de auteur Bert van den Berg van De mythen van Plato. U kunt het lezen door hier te klikken.

(tekst en illustratie: Damon)

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Nicoby en Vincent Zabus - De wereld van Sofie deel 2 (stripboekversie)
Uitgeverij: Scratch shop
ISBN: 9789493166769, september 2023

Dit boek is de stripversie van het meesterwerk van Jostein Gaarder "De wereld van Sofie". In Nederland is het origineel dat voor het eerst werd uitgegeven in 1994, aan zijn 75e druk toe en is daarmee al bijna 30 jaar een geliefd boek.

Dit nieuwe prachtige beeldverhaal maakt de belangrijke materie op een andere manier toegankelijk. Nieuwe lezersgroepen, maar ook zij die in het verleden in De Wereld Van Sofie hebben verkeerd, zullen zonder twijfel genieten van de door Gaarder zo boeiend vertelde geschiedenis van de filosofie. We hebben om het lijvige origineel op nieuwe wijze te presenteren, 2 delen nodig.

(tekst en illustratie: Scratch shop)

Dit is de recensie van deel 2

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Gedachten denken
Door: Annelies Beck, met illustraties van Hanneke Siemensma
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045126821, 22 november 2022

Hoe werken gedachten, en kunnen we ze sturen? Kun je ze doen verdwijnen of ze juist vasthouden? Dat vraagt Noor zich af. Gedachten zijn noodzakelijke, vervelende én heerlijke dingen. Hoe zwaar of licht het denken is, dat verbeeldt Hanneke Siemensma met haar sfeervolle illustraties bij een filosofische gedachtegang van Annelies Beck.
Wat zijn gedachten? vroeg Noor.
Dingen die je denkt.
Wat is denken?
Wat je doet in je hoofd.
Hoe dan?
Dat is een goede vraag.
Perfect om voor te lezen en samen over te filosoferen. Met illustraties van Zilveren Penseelwinnaar Hanneke Siemensma

(tekst en illustratie: UItgeverij Querido)

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Marcus Aurelius en de Stoa
Door: Pierre Hadot, vert. Maarten van Buuren
Uitgeverij: Damon
ISBN/EAN: 9789463403306, 18 november 2022

Marcus Aurelius, keizer van het Romeinse Rijk in de tweede eeuw na Christus, maakte persoonlijke aantekeningen waarin hij zichzelf aanspoorde tot het juiste handelen. Het is een wonder dat zijn Aansporingen bewaard zijn gebleven. Marcus ontleende de richtlijnen voor juist handelen aan de filosofie van de Stoa. Hij had ze geleerd van Epictetus, de grote stoïsche filosoof uit het begin van de tweede eeuw.
In dit boek legt Pierre Hadot, de onbetwiste autoriteit op het gebied van Stoa en Marcus Aurelius, uit dat de Aansporingen variaties zijn op de stoïsche leer van de drie disciplines van oordeel, begeerte en handelen. Daarom kan dit boek gelezen worden als een inleiding in de Aansporingen en de klassieke Stoa in het algemeen.

(tekst en illustratie: UItgeverij Damon)

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Nicoby en Vincent Zabus - De wereld van Sofie deel 1 (stripboekversie)
Uitgeverij: Scratch shop
ISBN/EAN: 9789493166639, 16 september 2022

Dit boek is de stripversie van het meesterwerk van Jostein Gaarder "De wereld van Sofie". In Nederland is het origineel dat voor het eerst werd uitgegeven in 1994, aan zijn 75e druk toe en is daarmee al bijna 30 jaar een geliefd boek.

Dit nieuwe prachtige beeldverhaal maakt de belangrijke materie op een andere manier toegankelijk. Nieuwe lezersgroepen, maar ook zij die in het verleden in De Wereld Van Sofie hebben verkeerd, zullen zonder twijfel genieten van de door Gaarder zo boeiend vertelde geschiedenis van de filosofie. We hebben om het lijvige origineel op nieuwe wijze te presenteren, 2 delen nodig.

(tekst en illustratie: Scratch shop)

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Hans Dijkhuis - Descartes, zijn Nederlandse jaren
ISBN: 9789025314507, 28 maart 2022

Hoewel René Descartes zijn leven lang onderdaan bleef van de Franse koning, verbleef hij vele jaren in de Republiek der Nederlanden. In veel opzichten paste hij zich aan de Nederlanden aan: hij beheerste de taal, kleedde zich naar de gewoonten van het land, had een groot aantal Nederlandse boezemvrienden en invloedrijke relaties en trad uitvoerig in discussie met Nederlandse geleerden. De bekendheid die hij in Frankrijk had verworven, zorgde ervoor dat hij voortdurend in de belangstelling stond. Terwijl zijn denken juist gebaat was bij rust. Die omstandigheden vond hij in Nederland.

Filosoof en schrijver Hans Dijkhuis herleidt aan de hand van vele bronnen zo exact mogelijk de verblijfplaatsen van Descartes en beschrijft diens omgang met tijdgenoten. Veel van de episodes en gebeurtenissen komen in andere biografieën niet of nauwelijks aan de orde, maar zijn van belang voor een vollediger inzicht in zijn leven en denken. Zijn verblijf in Alkmaar is bijvoorbeeld grotendeels onbekend, maar vormde in zekere zin een keerpunt in zijn leven.

(tekst en illustratie: Athenaeum)

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Jurriën Hamer - Waarom schurken pech hebben en helden geluk
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN 9789403120119, 25 maart 2021

Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? Het hangt allemaal af van ons antwoord op een fundamentele vraag: hebben we een vrije wil?
Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: we zijn een product van onze genen, van onze geschiedenis en van onze omstandigheden.
Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk.
Jurriën Hamer denkt verder waar anderen terugdeinzen en stelt de rol van de vrije wil ter discussie.
Waarom schurken pech hebben en helden geluk is een confronterend debuut met radicale implicaties voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties.

Jurriën Hamer (1988) is filosoof en jurist. Hij promoveerde aan de Universiteit Utrecht en deed onderzoek aan de London School of Economics

(tekst en illustratie: de Bezige Bij)

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Arthur Weststeijn - De Radicale Republiek
Uitgeverij: Bert Bakker
ISBN 9789035140240, juni 2013

'Het paard van Troje op het Binnenhof': zo betitelden Johan en Pieter de la Court rond 1660 het Huis van Oranje. De broers staan te boek als de meest radicale republikeinen uit de Nederlandse geschiedenis. Op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw beheersten ze het publieke debat in Hollandse herbergen en trekschuiten, en hun denken over vrijhandel, democratie en tolerantie had grote invloed op de ontwikkeling van de Verlichting in binnen- en buitenland, van Spinoza tot de Amerikaanse Revolutie.
De radicale republiek laat, na driehonderdvijftig jaar, de broers opnieuw aan het woord. Het vertelt hoe twee immigrantenzonen uit Leiden rijk werden in de handel, en met hun provocatieve geschriften het hele land tegen zich in het harnas joegen.
De gebroeders de la Court waren een inspitratiebron voor het Politiek Traktaat van Spinoza.

Arthur Weststeijn (1980) studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam, Spanje, de Verenigde Staten en Italië. Hij is als staflid geschiedenis verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome.

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Nathan de Wijze door Gotthold Ephraim Lessing
Uitgeverij: Boom

Nathan de Wijze is een van de bekendste werken uit de verlichting. Lessing laat op pregnante wijze zien hoe de tegenstellingen tussen de aanhangers van verschillende godsdiensten kunnen worden overbrugd door het algemeen menselijke dat hen verenigt.


Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Anna Maria van Schurman - Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap
Uitgeverij: Noordboek

Anna Maria van Schurman was een tijdgenote van Spinoza die ondanks de tegenwerking van mannelijke collega's wetenschapster werd. Ze sprak zeven talen en was humaniste, taalkundige, theologe, dichteres en kunstenares.

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Jean-Marc van Tol - Musch
Uitgeverij: Catullus

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: John Gray - Zeven vormen van atheïsme
Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Maarten van Buuren - Quantum, de oerknal en God
Uitgeverij: Lemniscaat

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Herman de Dijn - De andere Spinoza
Uitgeverij: Pelckmans

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Maxime Rovere - Spinozaland
Uitgeverij: Balans

Recensie door Gonny Sakkers

Boek: Victor Kal - De list van Spinoza
Uitgeverij Prometheus
21 mei 2024
Terug naar de inhoud