Gonny Pasman - Spinoza

Ga naar de inhoud

Gonny Pasman

Bibliotheek
Spinoza's Politieke Filosofie

Een samenvatting van de cursus Spinoza’s Politieke Filosofie die professor Maarten van Buuren van oktober 2019 tot februari 2020 heeft gegeven bij de Spinozakring Soest en door Gonny Pasman is aangevuld met de vele historische feiten, die voor Spinoza de aanleiding hebben gevormd tot het uitdenken van  zijn politieke filosofie.
 
Dit boekje is voor persoonlijk gebruik en uitsluitend verkrijgbaar bij de Spinozakring Soest via info@spinozakringsoest.nl tegen de printkosten van € 9,95.
Verzend- en verpakkingskosten € 5,00.
Bezoek aan het Spinozahuis te Rijnsburg

Als afsluiting van de cursus "Brieven van Spinoza", die prof. Henri Krop in het seizoen 2018 - 2019 voor de Spinozakring Soest heeft gegeven, organiseerde hij samen met Gonny Pasman een excursie naar Het Spinozahuis in Rijnsburg waar hij voor ons de bibliotheek van Spinoza opende.

Een unieke gebeurtenis, waar alleen Henri Krop een eenmalige toestemming voor kreeg.

Van deze unieke gebeurtenis is een boekje gemaakt.

Dit boekje is uitsluitend bij de Spinozakring Soest via  
info@spinozakringsoest.nl te koop tegen de printkosten van 
€ 6,95, excl. verzend- en verpakkingskosten.
Het tragische verhaal van Adriaan Koerbagh

Op 27 juli 1668 eiste Cornelis Witsen, de schout van Amsterdam, dat Adriaan Koerbagh, een intellectueel, arts en jurist, zou worden veroordeeld tot het in het openbaar afhakken van zijn rechterduim, het doorsteken van zijn tong met een gloeiende priem, dertig jaar gevangenisstraf en het verbranden van al zijn boeken. Voorts werden al zijn goederen verbeurd verklaard en moest hij een geldboete betalen van 6.000 gulden. Wat had deze man gedaan dat hem zo'n uitzonderlijk zware straf werd opgelegd? En wie was Adriaan Koerbagh?

Dit boekje is een bewerking van de lezing die Gonny Pasman over deze vrijdenker heeft gegeven. Dit boekje is niet in de boekhandel te koop, maar uitsluitend verkrijgbaar via info@spinozakringsoest.nl. Het is bestemd voor persoonlijk gebruik en als achtergrondinformatie bij cursussen, leesgroepen en lezingen bij Spinozakringen en studiegroepen. 
De kostprijs is € 7,99 excl. verpakkings- en verzendkosten.
Verbeelding aan de macht

De opkomst van Spinoza in de jaren zestig van de vorige eeuw

In 2018 was het thema van de maand van de filosofie Verbeelding aan de macht, een slogan uit 1968. Aangezien Spinoza in diezelfde jaren zestig opeens razend populair werd, hield ik op diverse plaatsen een lezing hierover. De inhoud en foto's van deze lezing heb ik bewerkt tot dit boekje.

Dit boekje is niet in de boekhandel te koop, maar uitsluitend verkrijgbaar via info@spinozakringsoest.nl.

Het is bestemd voor persoonlijk gebruik en als achtergrondinformatie bij cursussen, leesgroepen en lezingen over Spinoza bij Spinozakringen en studiegroepen. De kostprijs is € 9,95 excl. verpakkings- en verzendkosten.
Spinoza, filosoof op zoek naar de waarheid.

Toen professor Frans Saris mij vroeg om een zelfgeschreven boekje over Spinoza besloot ik mijn lezing uit 2016/ 2017 hiervoor als leidraad te gebruiken.

Nadat hij het had gelezen zei hij:"Als ik de aanleiding was dat dit werk nu verschenen is dan werd dat hoog tijd. Jij geeft niet alleen een goede biografie, jij legt Spinoza uit op een heel heldere manier waar veel mensen profijt van zullen hebben. Ik raad je sterk aan deze tekst op een of andere manier te verspreiden".

Dit boekje is niet in de boekhandel te koop, maar uitsluitend verkrijgbaar via info@spinozakringsoest.nl.

Het is bestemd voor persoonlijk gebruik en als achtergrondinformatie bij cursussen, leesgroepen en lezingen over Spinoza bij Spinozakringen en studiegroepen. De kostprijs is € 9,95 excl. verpakkings- en verzendkosten.
15 juni 2020
Terug naar de inhoud