Kinderboeken - Spinoza

Ga naar de inhoud

Kinderboeken

Bibliotheek
Gedachten denken
door Annelies Beck met illustraties van Hanneke Siemensma

Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045126821, 22 november 2022

Hoe werken gedachten, en kunnen we ze sturen? Kun je ze doen verdwijnen of ze juist vasthouden? Dat vraagt Noor zich af. Gedachten zijn noodzakelijke, vervelende én heerlijke dingen. Hoe zwaar of licht het denken is, dat verbeeldt Hanneke Siemensma met haar sfeervolle illustraties bij een filosofische gedachtegang van Annelies Beck.
Wat zijn gedachten? vroeg Noor.
Dingen die je denkt.
Wat is denken?
Wat je doet in je hoofd.
Hoe dan?
Dat is een goede vraag.
Perfect om voor te lezen en samen over te filosoferen. Met illustraties van Zilveren Penseelwinnaar Hanneke Siemensma

(tekst en illustratie: Uitgeverij Querido)

Gonny Pasman schreef een recencie over dit boek: recensie
De wereld van Sofie door Nicoby en Vincent Zabus

Dit boek is de stripversie van het meesterwerk van Jostein Gaarder "De wereld van Sofie". In Nederland is het origineel dat voor het eerst werd uitgegeven in 1994, aan zijn 75e druk toe en is daarmee al bijna 30 jaar een geliefd boek.

Dit nieuwe prachtige beeldverhaal maakt de belangrijke materie op een andere manier toegankelijk. Nieuwe lezersgroepen, maar ook zij die in het verleden in De Wereld Van Sofie hebben verkeerd, zullen zonder twijfel genieten van de door Gaarder zo boeiend vertelde geschiedenis van de filosofie. We hebben om het lijvige origineel op nieuwe wijze te presenteren, 2 delen nodig.

Uitgeverij: Scratch shop
ISBN/EAN: 9789493166639, 16 september 2022

(tekst en illustratie: Scratch shop)

Gonny Pasman schreef een recensie over dit boek: Naar de recensie
FilosoWIE? - Grote denkers voor kleine deugnieten - door Henk Jan Hoekjen

Het woord filosofie komt uit Griekenland. Lang geleden gingen mannen met lange baarden daar nadenken over hoe de wereld precies in elkaar zit. Maar al snel kregen ze de grootste ruzie. `Die wijsheid van jou klopt helemaal niet', schreeuwden ze tegen elkaar. `En dat zal ik wel eens even in een boek gaan opschrijven. En zo ging het honderden jaren lang. Telkens wanneer een filosoof dacht dat-ie alles van de wereld wist, schreef hij een dik boek. Op het laatst waren er zoveel boeken, dat je er wel een trap van kunt maken tot in de hemel.
Henk-Jan Hoekjen miste een boekje voor kinderen over filosofen en schreef daarom zelf: FilosoWIE? – Grote denkers voor kleine deugnieten, een (voor)leesboek dat een hiaat vult in het huidige aanbod kinderboeken.
 “Er zijn allerlei kinderboeken met min of meer filosofische thema’s”, aldus Henk Jan. “Maar een boek waarin op vermakelijke wijze de geschiedenis van de filosofie uit de doeken wordt gedaan, was er nog niet. Omdat ik mijn eigen kinderen ook over dit onderwerp wil voorlezen, heb ik het boek zelf maar geschreven. In 24 korte hoofdstukken worden de belangrijkste filosofen uit de westerse filosofie behandeld. Zo passeren onder meer Socrates, Plato, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant, Nietzsche en Heidegger de revue. Hoewel deze denkers natuurlijk niet uitputtend behandeld worden, krijgen lezertjes dankzij ‘FilosoWIE?’ toch een goed beeld van de gedachten van deze en andere kopstukken uit de filosofiegeschiedenis."  

Uitgever: Gelderland UItgeverij - november 2011
ISBN: 9789081699631 - Paperback geillustreerd; 112 blz.: € 13,95
De lens van Spinoza, strip door Jaron Beekes, vertaald door Pon Ruiter

Een stripverhaal voor volwassenen en kinderen

Van de achterflap:
Een beeldende biografie over Spinoza en een toegankelijke inleiding op zijn filosofie. De lens van Spinoza vertelt de veelbewogen geschiedenis van Nederlands grootste filosoof Spinoza (1632-1677) en geeft tegelijk een beeldende en toegankelijke inleiding op zijn werk. In de proloog zien we hoe Baruch de Spinoza verbannen wordt uit de joodse gemeenschap van Amsterdam. Het kan de jonge, veelbelovende koopman niet deren; hij gaat liever zijn eigen weg. Spinoza verlaat Amsterdam, in die tijd een wereldstad op het toppunt van zijn macht en welvaart, om een eigen filosofisch systeem te ontwikkelen: een radicaal, seculier antwoord op religie. Zijn pleidooi voor politieke en religieuze tolerantie leverde hem vooral vijanden op. Gehaat en bestreden bleef hij tot zijn dood vechten voor wat we nu als vanzelfsprekend ervaren: vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Uitgever: Oog en Blik / De Bezige Bij - oktober 2011
ISBN: 9789054923329 - Paperback geillustreerd; 157 blz.
7 mei 2020
Terug naar de inhoud