Hoorcolleges - Spinoza

Ga naar de inhoud

Hoorcolleges

Bibliotheek
Prof. Frans Saris over de oerknal en Spinoza

Naar aanleiding van de tentoonstelling "Voorbij de oerknal" in de bibliotheek van de KU Leuven, hield prof. Frans Saris een lezing over de oerknal met een verwijzing naar Spinoza. De tentoonstelling zelf is van 22 oktober 2021 tot 16 januari 2022.

Klik op de foto om de video te bekijken.

In de persinformatie van de tentoonstelling is meer informatie te vinden. Waaronder foto's van en uitleg over een aantal van de kunstwerken.
Maarten van Buuren

De filosofie van Spinoza

Hoorcollege, online, in totaal 4 uur en 39 minuten
Uitgever: Home Academy
ISBN: 9789085301615
Publicatiedatum: 2017

Maarten van Buuren bewijst in vijf hoorcolleges waarom Spinoza Nederlands (en misschien wel ‘s werelds) grootste filosoof is. Spinoza is even ingewikkeld als beroemd. Zijn Ethica geldt als onleesbaar. In dit hoorcollege werpt Maarten van Buuren een verhelderend licht op Spinoza’s moeilijk te doorgronden filosofie. Hij toont in vijf aparte colleges de vijf pijlers waarop Spinoza’s denken berust: streven naar zelfbeschikking, ontplooiing van macht, volgen van de intuïtie, samenwerking met anderen en vooral streven naar vrijheid. In deze oproep schuilt zijn blijvende actualiteit.
Van Buuren plaatst Spinoza op toegankelijke wijze tussen filosofen die grote invloed hadden op zijn denken, zoals Descartes, Hobbes en Hugo de Groot. Hij laat zien wat de kern is van Spinoza’s ethiek: bevrijding van bevoogding en het streven om in overeenstemming te leven met de wereld en met zichzelf. Alleen dan kan de mens gelukkig worden.

Tekst en foto: Home Academy
Prof. Han van Ruler

Spinoza

Hoorcollege, 3 CD's, in totaal 167 minuten
ISBN: 9789491224294
Publicatiedatum: 18 mei 2012

De Nederlandse filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) durfde zijn hoofdwerk, de Ethica, niet tijdens zijn leven te publiceren.
Toen het na zijn dood uitkwam veroorzaakte het een enorme opschudding. Spinoza stelde God gelijk aan de Natuur, en dat was ongehoord.
Han van Ruler vertelt over het leven en werk van Spinoza en staat stil bij zijn pleidooi voor vrijheid van meningsuiting.

Tekst en foto: luisterrijk
Wiep van Bunge

Spinoza
Een hoorcollege over zijn leven, werk en tijdgenoten

Hoorcollege, online, in totaal 4 uur en 31 minuten
Uitgever: Home Academy
ISBN: 9789085309086
Publicatiedatum: 2011

Benedictus de Spinoza (1632-1677) is de beroemdste filosoof van Nederland: hij behoort tot die kleine groep filosofen die gezichtsbepalend is geweest voor de geschiedenis van het westerse denken. Maar wie was Spinoza en wat heeft hij allemaal geschreven? Hoe verhoudt hij zich tot andere filosofen en hoe luidde de kritiek van zijn  tijdgenoten? Wat betekende Spinoza voor de Nederlandse Republiek en voor de  Europese verlichting? Wiep van Bunge behandelt het leven en werk van Spinoza in een cultuurhistorische context en laat de invloed zien van Spinoza’s ideeën op denkers uit alle eeuwen.

Tekst en foto: Home Academy
7 januari 2022

Terug naar de inhoud