Wandeling Den Haag: van Spinoza naar Voltaire

Ga naar de inhoud

Wandeling Den Haag: van Spinoza naar Voltaire

Spinoza
Gepubliceerd door John Dijksma in aankondiging · 28 maart 2022
Tags: VA_Verlichting_Wandeling_DenHaag
Wandeling door de Verlichting in Den Haag - Van Spinoza naar Voltaire
Georganiseerd door de Vrije Academie

Volgens de Engelse historicus Jonathan Israël ligt de bakermat van de Verlichting in Nederland, omdat daar een tolerant klimaat heerste waardoor het mogelijk werd nieuwe en verlichte ideeën voor het voetlicht te brengen. Hij ziet de Nederlandse filosoof Spinoza als de grondlegger van de Radicale Verlichting, die God gelijk stelt aan de Natuur. Daarnaast was er ook een gematigde Verlichting, waar God nog wel werd erkend, maar dan als 'Grote Horlogemaker'. Voltaire was een belangrijke woordvoerder van juist de gematigde Verlichting.

Deze wandeling onder leiding van historicus en filosoof Jos de Wit begint bij het Spinozahuis aan de Paviljoensgracht in Den Haag en loopt via de voormalige Joodse buurt en het grafmonument van Spinoza achter de Nieuwe Kerk over het Plein, via het Binnenhof en langs de Hofvijver naar de Kneuterdijk, waar indertijd de Russische gezant Prins Gallitzin woonde en in zijn huis zowel vertegenwoordigers van de radicale als de gematigde verlichting ontving.

Er zijn 4 wandelingen gepland in de maanden mei t/m juli 2022.Standbeeld van Spinoza aan de Paviljoensgracht in Den Haag

Foto: Jan Mendrik


0
commentaren
Terug naar de inhoud