Verschenen: 2e druk van de Cambridge Compagnon to Spinoza

Ga naar de inhoud

Verschenen: 2e druk van de Cambridge Compagnon to Spinoza

Spinoza
Gepubliceerd door Jan Mendrik in boek · 11 januari 2022
Tags: Cambridge_Compagnon_to_Spinoza
Na de eerste druk uit oktober 1995 is nu een geheel herziene tweede druk verschenen

2nd Edition, 28 october 2021
Editor: Don Garrett, New York University
ISBN: 9781107096165
 
De eerste editie van de compagnon werd goed ontvangen, toch duurde het 26 jaar tot deze vernieuwde editie verscheen.
De redacteur is wederom Don Garrett, Professor of Philosophy at New York University met specialiteit: early modern philosophy. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan over met name Spinoza, Hume en Locke.
 
Over de Cambridge Compagnon on Spinoza
De serie Cambridge Compagnon boeken is een handige handreiking aan studenten om zich in te leven in moeilijke filosofische teksten. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de achtergronden van filosofen, in dit geval Spinoza: zijn leven, plaats temidden van filosofische, religieuze, politieke en historische gebeurtenissen en de ontvangst en navolging van zijn ideeën. Een mooie inleiding dus.
Zover ik kan nagaan is er van dit boek helaas nooit een Nederlandse vertaling verschenen.
 
Is er veel veranderd sinds de versie uit 1995?
De versie van oktober 1995 is op verschillende plekken op internet in haar geheel gratis te downloaden (type op Google maar in “cambridge companion to spinoza :pdf”). Die versie werd in het algemeen wel positief ontvangen (zie bijvoorbeeld deze recensie) maar op een aantal punten was er kritiek. Zo was de inleiding van Wim Klever over het leven en werk van Spinoza wel informatief maar hadden de Engelsen kritiek op de (on)begrijpelijkheid van zijn Engels. Wim Klever geeft op zijn facebook pagina trouwens aan dat hij zeer veel lovende reacties kreeg: The editor of this 1996-Spinoza volume  in the Cambridge Companion Series wrote to me yesterday [dit bericht is van 14 januari 2015 - jm] that this Spinoza volume was "the best selling, best reviewed and most cited of the whole series and that your [=mine, wk] contribution was A BIG PART IN IT".
In de nieuwe versie wordt Spinoza’s leven en werk beschreven door Piet Steenbakkers. Nieuw zijn ook hoofdstukken over Metaphysics of Substance (Yitzak Melamed), Metaphysics of Thought and Extension (Martin Lin), Spinoza’s Epistemelogy (Ursula Renz) en Spinoza’s Theological Philosophy (Susan James). Oudere hoofdstukken, die in de eerste versie uitstekend werden ontvangen, zijn in herziene vorm gebleven: Spinoza on Natural Science and  Methodology (Alan Gabbey), Spinoza’s Metaphysical Psychology (Michael Della Rocca), Spinoza’s Ethical Theory (Don Garrett), Kissinger, Spinoza, and Genghis Khan (Edwin Curley), Spinoza’s Contribution to Biblical Scholarship (Edwin Curley) en Spinoza’s Reception (Pierre-Francois Moreau and Mogens Lærke).
 
De informatieve inleiding van Don Garrett is op de site van de uitgever te downloaden. Don Garrett geeft in deze inleiding een overzicht van vrijwel alle aspecten van leven, filosofie en navolging van Spinoza en beschrijft hoe de verschillende auteurs in dit boek die aspecten hebben ingevuld.

The Oxford Handbook of Spinoza
Naast de Cambridge Compagnon to Spinoza is er een vergelijkbaar werk: the Oxford Handbook of Spinoza. De laatste versie daarvan is uit 2017. De opbouw van het boek is globaal bezien hetzelfde als die van de Cambridge Companion en je komt er sommige van de zelfde schrijvers tegen: Michael Della Rocca, Yitzak Melamed, Martin Lin, Ursulka Renz. Het Oxford Handbook is wat uitgebreider, 712 pagina's tegenover 500 van de Cambridge Companion, maar een review in the British journal of Philosophy geeft aan dat de opbouw enigszins onevenwichtig is. Enerzijds zijn er artikelen opgenomen die de mainstream uitleg van Spinoza geven, anderzijds staan er artikelen in die nieuwe gezichtspunten bieden die niet of nog niet breed geaccepteerd zijn.




Foto: www.cambridge.org


0
commentaren
Terug naar de inhoud