Interview met Bart Leeuwenburgh over Bekker

Ga naar de inhoud

Interview met Bart Leeuwenburgh over Bekker

Spinoza
Gepubliceerd door Jan Mendrik in aankondiging · 6 maart 2024
Johan Braeckman spreekt met Bart Leeuwenburgh, over zijn boek De betoverde wereld van Balthasar Bekker
De gedachtestreep - Humanistisch Verbond België

Bekijk hier het interview.

Gonny Pasman schreef voor deze website ook een recensie van het boek van Bart Leeuwenburgh.
Bart houdt ook een presentatie over Balthasar Bekker op het jubileumsymposium van de Spinozakring Soest op 13 april 2024.

Uit de aankondiging door De gedachtestreep:

Over het boek
Spraakmakende bestseller uit de zeventiende eeuw  De Duivel, heksen, tovenaars, spoken, geesten, betoverden en bezetenen staan centraal in deze hertaalde bloemlezing uit 'De Betoverde Wereld'. Dit vierdelige boekwerk van de Nederlandse predikant en theoloog Balthasar Bekker (1634-1698) sloeg eind zeventiende eeuw in als een bom. Al direct na publicatie van de eerste twee delen in 1691 brak er een ware pamflettenoorlog uit.

Eigen interpretatie van de bijbel
Wat had Balthasar Bekker gedaan? Op grond van zijn eigen interpretatie van de Bijbel en met argumenten ontleend aan de filosofie van Descartes (1596-1650) beargumenteerde hij dat allerlei verhalen over duivelse praktijken gewoon sprookjes waren. Bekker wilde het bijgeloof de wereld uit helpen, niet in de laatste plaats omdat onschuldige mensen als heks of tovenaar op de brandstapel eindigden. Niet iedereen nam hem dat in dank af. Bekkers onorthodoxe standpunt dat God de Duivel in de hel zou hebben vastgeketend was vooral streng gereformeerden een doorn in het oog. Als de Duivel geen macht had, wie was dan de veroorzaker van het kwaad op aarde? Misschien was Bekker zelf wel door de Duivel bezeten.

… Met ongewone verhalen als 'Spelden plassen in Kampen', 'De bezeten papegaai' en 'Bevallen van de Duivel' brengt Bart Leeuwenburgh in dit boek Balthasar Bekkers betoverde wereld opnieuw tot leven.Foto: still uit de Youtube uitzending
Tekst: overgenomen uit de toelichting bij de video door De gedachtestreep.
0
commentaren
Terug naar de inhoud