HomeOver Spinoza Kring SoestStudiegroepenLezingenNieuwsContactLinks
    

Welkom bij Spinoza Kring Soest

Gonny Pasman-Sakkers


Tijdens mijn studie filosofie ontstond mijn fascinatie voor onze grootste Nederlandse filosoof Baruch/Benedictus de Spinoza. Toen mij na mijn opleiding gevraagd werd: "Wat ga je nu doen?", was er voor mij geen twijfel mogelijk; iets met Spinoza!
Een toevallige ontmoeting met professor Kees Schuyt mondde uit in de oprichting van de Spinozakring Soest. De eerste drie jaar was hij mijn vaste cursusgever, waarbij de werken van Spinoza zowel chronologisch als thematisch werden bestudeerd. In het seizoen 2017/2018 gaf dr. Paul Juffermans een cursus over Het Theologisch Politiek Traktaat en prof. Maarten van Buuren over de Ethica, gezien vanuit een nieuwe invalshoek.
Het komend seizoen behandelt dr. Henri Krop Spinoza's Briefwisseling en geeft Ton de Kok een lezing over de God van Spinoza.


In maart 2019 bestaat de Spinozakring Soest alweer vijf jaar en dat vieren we met een bijzonder symposium met als onderwerp Het leven als ketter in de 17e eeuw, waar de vrijdenker Adriaen Koerbagh centraal staat. Zie de tabbladen Studiegroepen en Lezingen

Ook heb ik al een paar keer een Spinoza-excursie georganiseerd. Zie de tabbladen Lezingen en excursiesGonny Pasman-Sakkers